↑ Powrót do Pedagog Szkolny

Edukacja żywieniowa

W ramach zajęć dotyczących zdrowego trybu życia i zdrowego żywienia w szkole odbyły się zajęcia edukacyjne podczas, których uczniowie  klas II ABC BSIs, II TE obejrzeli prezentację „Zasady zdrowego odżywiania dla osób dorosłych” związane Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowaną przez ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia pod kierownictwem prof. Mirosława Jarosza. Omówiono następujące produkty żywnościowe: warzywa i owoce, produkty zbożowe, mleko i jego przetwory oraz mięso, ryby i nasiona roślin strączkowych. Zajęcia poprowadziła pani Magdalena Dmitruk ze stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Bartoszycach, która przekazała informacje dotyczące znaczenia wody w diecie, zapotrzebowania organizmu na cukier i sól oraz szkodliwego wpływu na zdrowie człowieka w przypadku spożywania tych substancji w nadmiernych ilościach. 
W drugiej części zajęć przedstawiono problem marnowania żywności oraz temat suplementów diety wg prezentacji „Co warto wiedzieć o suplementach diety?”
Na zakończenie zajęć edukacyjnych uczniowie otrzymali  materiały edukacyjne w postaci ulotek informacyjnych pt. „10 kroków w kierunku ograniczenia marnowania żywności”

Agnieszka Wróblewska